2013. január 19., szombat

Sherlock és az amerikai 1. Fejezet: Felfedezés

Fandom: BBC Sherlock
Figyelmeztetések: Saját karakter használata.
Tartalom: A nagyszerű és eddig utánozhatatlan Sherlock Holmesnak talán ellenfele akad, akit merő "jó szándékból" meg is hív Londonba. Vajon, jó vagy rossz ötlet volt mindez?

Sherlock a nappaliban lévő fotelbe kuporodva, meredten bámulta a kávésbögréjét. Gondolkodott.
Ez egyáltalán nem volt meglepő magatartás tőle, hisz életének háromnegyed részét átgondolkodta. A maradék időben pedig hegedült, nyomozott, esetlegesen mások életét keserítette meg egyáltalán nem szándékos módon. De akárhogy is vesszük, Sherlock Holmes mindenkinél jobban tudott gondolkodni és koncentrálni. Ebben volt a legjobb, legalábbis eddig mindenki /beleértve saját magát is/ ezt hitte. Hiába tűnt mindig egyedien idegesítőnek az éles szemű megfigyeléseivel, talán akad más is, aki képes ugyan erre.
- Jó reggelt. – vánszorgott elő John a hálószobájából. A szemét dörzsölte miközben elcsoszogott a hűtőig ahonnét elővett a tejet. Amint lecsavarta a doboz fedelét az elővigyázatosság kedvéért megszagolta a folyadékot. Nem azért, mert félt a megsavanyodott tej ízétől, hanem mert félt a lakótársa kísérleteinek hatásaitól. Ha Sherlock tartott fejeket, ujjakat és még ki tudja miket a lakás egész területén, a saját innivalójukba is simán belekeverhetett valamit. Jobb körültekintőnek lenni.
- Helló. – Sherlock hangja érzelemmentes és lapos volt. – Hogy aludtál?
- Inkább, hogy nem aludtam! Még hajnalban is azt hallgattam, ahogy te hegedülsz! Legalább a környezetedre lehetnél egy kicsit figyelemmel, mert nem mindenki tud napokig ébren maradni. A normális embereknek szükségük van alvásra, étkezésre, társas kapcsolatokra. – John vetett pár szemrehányó pillantást a mozdulatlan Sherlockra, akit látszólag egyáltalán nem érdekelt barátja vádaskodása
- Látom, nem vagy éppen a legkedvesebb hangulatodban. 
- Igazán rendkívüli megfigyelés Holmes! Persze, ez a te mérhetetlen képességeidnek meg se kottyant! – idegesen vágta le a poharát a konyhapultra, majd a fürdő felé vette az irányt.
Sherlock jobbnak tartotta, ha erre nem reagál semmilyen csípős visszaszólással. Csak még jobban felhúzná az ex-katona agyát, ami nem éppen egy életbiztosítás. Johnnal /hiába volt átlagos gondolkodású, és némileg lassú felfogású/ nem szeretett veszekedni. Sokkal jobban tetszett neki, azaz állapot, amikor egymást a nyomozásokban előrébb segítve nyugodtan éldegéltek. Mindketten a saját kis világukban. Ami Watsonnál a valóságot, Holmesnál pedig egy gyilkosságokkal, rablásokkal és egyéb bűnügyekkel teletömött univerzumot takart. Ő itt volt otthon.
Ritkán agyalt azon, hogy milyen lenne valaki olyat társként maga mellett tudni, aki hasonló képességekkel rendelkezik. Azonban most akaratlanul is eljátszadozott a gondolattal.
Reggel éppen a blogját frissítette, amikor rábukkant egy első látásra teljesen érdektelen cikkre. Az iromány egy amerikai, hármas gyilkosságról szólt amit a new yorki rendőrség több hónapon keresztül se tudott megoldani. Hiába nyomoztak, semmit se találtak. Aztán felbukkant egy Melody Wilson nevű lány, aki azt állította, hogy tudja ki a tettes. Mindössze annyiból, hogy egyik éjszaka átsétált azon az utcán, ahol mind a három áldozatot megölték.
- Melody Wilson. – hangoztatta a kelleténél jóval hangosabban Sherlock és belekortyolt a kávéjába
- Az kicsoda? – John köntösben és egy törülközővel a fejére tekerve kászálódott elő a fürdőszobából. Megragadta a dohányzóasztalon heverő újságot majd lehuppant a kanapéra. Kényelmesen elhelyezkedett és a címlapot kezdte tanulmányozni – Megölték? Eltűnt? Esetlegesen ő valakinek a gyilkosa?
- Nem, nem és megint csak nem John. – Holmes felkapta a laptopját és John elé rakta. Azt a cikket mutatta neki, amit reggel alaposan áttanulmányozott. Az eset leírásához, egy képet is mellékeltek, a 21 éves, egyetemista detektívről. – Tépett, vállig érő koromfekete haj ami hanyagul van összefogva. Egyértelműen nem szán elég időt a külsejére. Sápadt arc, beesett szemek. Egyetemista, így az alváshiány betudható az éjjelig húzódó tanulásnak. Kopott ballonkabát tornacipővel. Nem átlagos amerikai stílusú. Talán lázadó, esetlegesen Doctor Who fan. Nem néz közvetlenül a kamerába, ami arra vall, hogy nem szereti a rivaldafényt. De még ezeknek az egyértelmű tényeknek a tudatában se tudok eligazodni rajta. A személyisége mellett tucatnyi kérdőjel lebeg. Hát nem furcsa? – Sherlock vett egy 360 fokos fordulatot, majd fel-alá kezdett mászkálni a nappaliban
- Ez miért olyan nagydolog?
- John, itt van egy lány. Egy amerikai lány! Aki némi szemét, egy gyufa és cigaretta csikkek alapján oldott meg egy hármas gyilkosságot. Neked ez nem… bűzlik?
- Sherlock, mire akarsz kilyukadni?
- Mi van akkor, ha nem én vagyok az egyetlen? – Holmes tágra nyílt szemekkel meredt Watsonra, aki a törülközőt igazgatta a haján – Mi van akkor, ha Wilson is olyan mint…
- Ne merd nekem azt állítani, hogy féltékeny vagy egy 21 évesre! Csak a miatt, mert a te módszereidhez hasonlóan oldott meg egy bűnügyet. Sherlock, ez abszurd!
- Ki akarom deríteni, hogy hogyan csinálta!
- Ő New Yorkban él, mi meg Londonban. Az Atlanti-óceán választ el minket Melody Wilsontól!
- Ezen a problémán hamar segíthetünk! Jonh, kérem a mobilodat! – nyújtotta a kezét a férfi felé, aki megszokásból a nadrágzsebe felé nyújt, de hamar rá kellett döbbennie, hogy éppen köntös van rajta
- A szobámban van. Használd a sajátodat.
- Az enyém meg a konyhában. Idehoznád?
- Sherlock, nem vagyok az inasod és…
- Kérlek. – mondta olyan halkan, hogy Watson éppen csak meghallotta – Krízis helyzet van.
John némi ódzkodás után beadta a derekát. A köntöst amilyen szorosan csak tudta összehúzta magán és gyors léptekkel bement a konyhába. Felkapta a detektív telefonját, és a kezébe nyomta.
- Mit akarsz csinálni? Felhívni? Még a számát se tudod.
- Van neki is blogja. Ahol minden számomra fontos információt megtaláltam. – mosolyodott el, majd a füléhez emelte a mobilt
Négy kicsengés után egy meglepően élénk hang köszöntötte – Helló. Előre szólók, hogy nagyon el vagyok havazva. Ha rablást szeretne bejelenteni, forduljon a new yorki rendőrséghez. Megértését előre is köszönöm! – Holmes biztos volt benne, hogy a megfelelő személlyel beszél és abban is, hogy Melody igazán elfoglalt lehet, ha egy ilyen szöveget töviről-hegyire begyakorolt.
- Helló Melody! Sherlock Holmes vagyok. Nagy rajongód. – füllentett – Rendszeresen olvasom a blogodat, zseniális.
- Sajnálom, de nem rémlik a neve, de annak örülök, hogy elnyerte a tetszését a blogom. Mit szeretne?
- Felkínálni neked egy lehetőséget. Szeretném, ha eljönnél ide. Londonba.
- Igazán kedves ajánlat, de se időm, se energiám nincsen most egy angliai utazáshoz. Több tucat megoldatlan ügyet sóztak az elmúlt napokban a nyakamba és próbálom utolérni magamat a munkában.
- Nehéz lehet az életed. 21 évesen, egyetem mellett magánnyomozóként ténykedni.
- El se tudja képzelni mennyire Mr. Holmes!
- Pont emiatt szeretném, ha eljönnél ide. Kipihenhetnéd magad. Egy hét, csak ennyit kérnék. A szállást állom én és a társam.
- Mondtam hogy…
- Melody!
- Az igazat megvallva, még sose jártam Angliában.
- Ezt vehetem egy igennek?
- A részleteket sms-ben kérném holnap reggelig. Viszlát, Sherlock Holmes! 

2 megjegyzés:

  1. Halihó! ^^

    Még hogy nem vagy jó író... Ez a történet határozottan jónak számít, és erős kezdéssel nyitottál. Ugyan nekem már elmondtad, hogy mi is az alapkoncepció, mégis érdekes volt látni, hogyan reagál Sherlock egy hozzá hasonló képességekkel rendelkező felbukkanására. Persze, hogy egyből arra a következtetésre jut, hogy a lány csaló. :D Azt hiszem, én is így reagálnék, nem szeretném, ha lenne egy hozzám hasonlóan zseniális elme a földön - aztán még kiderülhet, hogy a lány tényleg csaló; vagy nem. :D

    Nagyon szépen, gördülékenyen fogalmazol, gazdag szókincsed van, és Sherlock jellemét klasszul elkaptad, ami azért nagy dolog; erre nem mindenki képes.

    Egy valamit viszont muszáj vagyok megjegyezni, ez pedig a dialógusok mondatvégi írásjele, amit az esetek 90%-ban rosszul alkalmazol. Csak egy példát emelnék ki, amit gyakorlatilag szinte minden párbeszédnél alkalmazni lehet.

    "Nagy rajongód. – füllentett – Rendszeresen olvasom a blogodat, zseniális."

    Az egyik legfontosabb, hogy a "nagy rajongód" és a "füllentett" kifejezés egy mondat, méghozzá azért, mert Sherlock kijelentése után egy elbeszélői kommentár következik, a kettő pedig szorosan egymáshoz tartozik. Éppen ezért a füllentett után kell pontot rakni, és nem a rajongód után. Ugyanez vonatkozik a mondta, kérdezte, kijelentette, stb. szavakra.

    De, ha azt írod, hogy "Nagy rajongód. - Az, hogy füllentett, egyáltalán nem zavarta. - Rendszeresen olvasom a blogodat, zseniális.", akkor már három különálló mondatról van szó, hiszen a füllentett részben magyarázunk valamit, így mindhárom mondat végére pontot teszünk.
    Remélem, érthetően magyaráztam. ^^

    Ez viszont semmit nem von le a történet értékéből - mint mondtam, remekül, érdekesen, és választékosan fogalmazol, ami gördülékennyé teszi az olvasást, és semmi sem zökkentett ki egy percre sem. :) Nagyon várom már, hogy Melody felbukkanjon, és megtudja, hogy egy kihallgatásra érkezett Londonba, és nincs is semmiféle eset, amit meg kéne, hogy oldjon; szerintem "enyhe" dührohamot fog kapni. XD Na meg, hogy John hogy fogja elviselni, hogy még egy high-functioning sociopath érkezik hozzájuk. :DDD

    A legfontosabb, és legidegesítőbb kérdés: Mikor jön a friss? ^^

    Üdv,
    a rendszeres olvasód, Scale

    VálaszTörlés
  2. Izgatottan várom a folytatást *.*
    És most a bővebb vélemény: nagyon olvastatja magát a történet, az a tipikus "csak még egy perc anya, mindjárt megyek" helyzet, amikor arra érsz be a sötét konyhába, hogy kihűlt az ebéded, a család többi tagja pedig lefeküdt xD

    Nagyon érdekesen indítottál és már alig várom, hogy tovább is olvashassam *.* Sok-sok ihletet kívánok ;)

    VálaszTörlés